17. desember 2012

Julekaker

Det er ikke ofte det tikker inn mail med forespørsler på denne bloggen, 
men det har faktisk skjedd nå.
(Jeg skal innrømme at jeg synes det er litt gøy.)
Denne gangen gjaldt det oppskrifter på noen julekaker jeg hadde lagt ut bilder av før en jul for ett eller to år siden. 
Så, jeg deler de like godt her, i tilfelle fler der ute har litt ekstra med tid nå før jul, til å bake litt mer... 
Som dere ser er kakenavnene på svensk, det er fordi oppskriftene fant jeg i en svensk kokebok, 
og jeg synes at navnene i seg selv får kakene til å smake litt bedre... 


Hallongrottor: 


Du trenger: 
125 g smør
3/4 dl sukker
2 dl hvetemel
1/2 dl potetmel (eller 4 matskjeder Maizena)
2 ts vaniljesukker 
1 ts bakepulver
Bringebærsyltetøy

Slik gjør du: 
Rør romtemperert smør og sukker hvitt. 
Blande mel, potetmel, vaniljesukker og bakepulver, og tilsett dette i smørblandingen. 
Rør til en deig... Den blir ganske klissete...
Rulle deigen til en lengde, og skjær den i biter ( blir ca 24 på en sats). 
Rulle bitene til kuler, og legg de på stekebrett med bakepapir. Du kan også bruke små muffinsformer. 
Lag en fordypning i hver kake, og legg i bringebærsyltetøyet. 

Kakene stekes i ca 10 minutter på 200 grader.



Makalölsa:


Du trenger: 
100 g korinter eller rosiner
200 g margarin eller smør
1 1/2 dl sukker
3 1/2 dl hvetemel
2 ts bakepulver

Slik gjør du: 
Skyll korintene, eller hakke rosinene. 
Rør romtemperert smør og sukker hvitt.
blande alt det tørre med rosinene, og rør inn i deigen. 
Rulle deigen i lengder, del dem i biter, og rull disse til små baller. 
Legg dem på brett med litt avstand i mellom, trykk dem lett ned slik at de blir flatere. 
Kakene vil "smelte" utover mer under steking. 
Disse er ganske myke når du tar dem ut av ovnen, så la de ligge og kjøle seg ned på stekebrettet før du legger dem på en rist, da knekker dem ikke (dyrkjøpt erfaring der altså).

Kakene stekes midt i ovnen, i 5 - 8 minutter, på 175 grader. 


Så, da er det bare å ønske dere lykke til. 
Håper dere vil synes at kakene er like gode som vi synes. 


Mange klemmer fra Gotteriogsann




Ingen kommentarer: