18. januar 2012

Ny i barnehagen, del 2

Litt seint, men her kommer i alle fall fortsettelsen på innlegget om å være ny i barnehagen, både som barn og forelder. 

Endelig er dagen her, den første dagen i barnehagen. 
Dere har mest sannsynlig fått brev i posten med beskjed om når dere skal komme og hvor lenge dere skal være der, om denne tiden er vanskelig går det an å kontakte barnehagen for en ny avtale. 
Husk å ha med innskrivnings arkene om disse ikke er levert tidligere. Her er det nyttig informasjon til barnehagepersonalet!
Den første dagen er det nok vanligst at dere bare er i barnehagen i 2 -3 timer. Dette fordi erfaring viser at barna blir slitne. Det er mange inntrykk som skal fordøyes, og mye informasjon å ta inn over seg. 
Det er også vanlig at forelder er sammen med barnet hele denne dagen. 
Dag 2 og 3 kan dere foreldre forsøke å gå ut fra barnehagen en liten stund. Slik at barnet forstår at dere kommer tilbake. Og vi som jobber i barnehagen blir kjent med barnet ditt. Avtal dette med personalet i din barnehage.


Noen barn bruker kort tid på innkjøring i barnehagen, mens andre barn igjen bruker lang tid. 
Noen barn gråter mye, og kan trenge mye trøst fra både foreldre og personale. mens andre barn igjen løper inn, begynner å leke og glemmer helt å si hade! Variasjonene er mange, og vi har rom for dem alle. 
Uansett hvor vanskelig eller lett det går, synes jeg at det er viktig å si tydelig hade til barnet før dere går. 
Det har med barnets forståelse av sin egen dag. 
Her skal jeg være, mamma og pappa er på jobb, og jeg skal hjem etterpå.
Flere ganger har jeg ringt eller sendt en tekstmelding til foreldre ca 1 times tid etter levering for å fortelle hvordan det går i barnehagen. Eller foreldrene kan ringe selv. 
Det er ikke lett å gå fra barnehagen når barnet gråter. Vi som foreldre kan slite med dårlig samvittighet, noe som kan oppta store deler av vår egen arbeidsdag. 
Men jeg vil at dere skal vite dette; Barnet vil normalt slutte å gråte etter en kort stund. 
Det er viktig at  vi i barnehagen respekterer at barnet gråter, og trøster, og hjelper barnet til å føle seg trygg. Når dere henter i barnehagen blir dere ofte møtt av en annen situasjon: Barnet leker, spiser, leser, tegner, vil ta deg med rundt for å vise fra venner og lekesaker. Mange vil heller ikke hjem! 


For noen år siden var det en forelder som fortvilet sa til meg at det kjentes som om de bodde to steder etter oppstart i barnehagen. Ikke fordi de var så mye i barnehagen, men fordi de hadde jo klær og vogner plassert begge steder. 
jeg skal ikke nekte for at det blir mye som skal organiseres når barnet begynner i barnehagen. Og det kan fort bli vanskelig å holde oversikten i begynnelsen. 
Å skrive en huskeliste kan jo være greit. 
Her er mitt forslag, så får dere tilføye ut fra deres barns behov, og eventuelt hva deres barnehage anbefaler. 

- Skiftetøy; Bukser, gensere, trøyer, sokker, truser, strømpebukser. Ja, klær dere bruker hver dag.
 Jeg anbefaler dere å ha 3 skift liggende i barnehagen. 
-Bleier; Om ditt barn bruker bleier er det greit å ta med hel bleiepakke i barnehagen, så slipper du å huske å ta med hver dag.
 Barnehagen gir beskjed når det er på tide å ta med mer. de fleste barnehager foretrekker også at dere tar med teip- bleier, altså ikke up and go! 
- Regntøy/ parkdress/ vinterdress; Vi er mye ute i barnehagen, i all slags vær, så utetøy er ett viktig redskap for å holde barna tørre og rene. 
-Fleece -/ ulltøy; Litt varmt tøy til å ha under regntøy og dress. 
- Skotøy; Støvler, vintersko og innesko; Innesko brukes det som regel tøfler, sandaler eller crocks. 

Om barnet ditt skal sove i barnehagen, skal barnet mest sannsynlig sove ute i vognen. Om annet gir barnehagen beskjed. Dere må da ha med egen vogn. 
Jeg vil anbefale en vogn hvor ryggen kan legges helt flatt. Dette for at barnet skal ligge bedre når det sover, og få hvilt ut ryggen. 
Se til at vognen er stor nok til å romme en tykk vinterpose/ dyne. 
Det er også lurt å ha med tilbehør til vognen som regntrekk, insektsnett og ekstra sele. De selene som er montert i vognen blir fort veldig stramme over barnets skulder, eller barnet kan lett lirke seg ut av dem. Disse selene gjør det også vanskelig å sikre barnet i vognen på vinteren når det ligger en vinterpose der. 
Her kan det også være lurt å ha med koseklut/ bamse, smokk, eller det barnet bruker ha med for å sove. 


Mye å huske på synes du? Ja det synes jeg også. Men om disse tingene er på plass, blir jo barnets hverdag mye lettere.
Føler du deg usikker, så spør i barnehagen. Vi er der for å hjelpe dere. 

Lykke til!  
Så håper jeg at du/ dere vil trives like godt i barnehagen som jeg gjør. 
Barnehagen er ett spennende sted å være! 

Hilsen Gotteriogsann YIngen kommentarer: